Paraziti zabijí 850 tisíc Čechů ročně, tvrdí reklamy. Vědci varují před kampaní „šmejdů“

Až 87 % české populace je promořeno parazity, 850 tisíc lidí v Česku každoročně umírá kvůli parazitům, 95 % potravinových produktů v České republice obsahuje nebezpečné parazity, tasemnice způsobují rakovinu. To všechno se spotřebitelé dočtou v reklamách na potravinové doplňky – a nic z toho není pravda.

Na absurdní a lživé reklamní kampaně podvodníků s potravinovými doplňky upozornili vědci z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Tyto kampaně se odkazují na neexistující vědecké studie, neexistující odborné instituce a neexistující odborníky s cílem působit věrohodně a přesvědčit lidi ke koupi nabízených produktů. Protože žádný takový problém neexistuje, nemohou ho přípravky pochopitelně ani vyléčit.

Detoxic vyvolává paniku

„Nedávno jsme narazili na lživé články propagující jakýsi lék proti parazitům jménem Detoxic vyvinutý údajně u nás,“ uvádí ve zprávě vědecký pracovník Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR Roman Kuchta. „Výrobek se opírá o jakési výsledky klinických testů, které ovšem neexistují, a dále o několik certifikátů. Na tento výrobek jsme narazili přes články, na které nás upozornila veřejnost a které obsahují záměrně naprosto lživé informace.“ Co se na přípravku uvádí – a co není pravda:

  • 850 tisíc lidí v ČR každoročně umírá kvůli parazitům.
  • Podle výzkumů až 87 % populace hlavního města trpí parazity.
  • Ministerstvo zdravotnictví zkoumalo potraviny, jež se u nás prodávají, a zjistilo se, že 95 % všech produktů obsahuje parazity, kteří jsou pro lidi nebezpeční.
  • Tasemnice mohou způsobit rakovinu.
  • Odstraněná ledvina zničená rakovinou. V tomto případě bylo onemocnění způsobeno krevními parazity. Statisticky se tito červi nacházejí v 63–65 % populace.
  • Mezi prvotní příznaky, které tělu signalizují, že je infikované parazity, patří: zápach z úst, alergie (vyrážky, slzavé oči a rýma), časté nachlazení, bolesti v krku, ucpaný nos, chronická únava (unavíte se rychle bez ohledu na to, co děláte), časté bolesti hlavy, zácpa nebo průjem,  bolesti svalů a kloubů, nervozita, poruchy spánku a chuti k jídlu, kruhy pod očima a pytle pod očima.
  • Momentálně existuje pouze jeden lék, který nám umožňuje vyčistit tělo od parazitů, byl vyvinutý právě v ČR.
  • Národní institut parazitických onemocnění zjistil novou příčinu halitózy (zapáchajícího dechu): parazitickou infekci. Nedávno dokončená studie potvrzuje, že látky vylučované parazity jsou toxické a vytvářejí vhodné prostředí pro putrefaktivní bakterie v žaludku. Proto lidé, kteří jsou infikováni parazity, mívají zapáchající dech.

Pravda a alternativní pravda

Pracovníci Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR chtějí varovat veřejnost, aby nepodléhala těmto lživým kampaním a nenechala se těmito sděleními vystrašit. Paraziti jsou u člověka ve střední Evropě poměrně vzácní, často ani nejsou u zdravého člověka příčinou žádných obtíží a jejich diagnostika prováděná odbornými diagnostickými laboratořemi je velmi přesná.

Pokud odborné pracoviště parazita u pacienta nenalezne, parazit se u něj s nejvyšší pravděpodobností skutečně nevyskytuje. Parazitologové doporučují v případě zdravotních potíží navštívit lékaře a důrazně varují před neodborným a neschváleným nasazováním léčiv proti parazitům, včetně tzv. mistrovských minerálních roztoků (MMS), konzumací antiparazitik bez doporučení odborného lékaře apod., neboť tyto látky mohou způsobovat závažné zdravotní potíže.

Podvodné kampaně využívají argumenty Národního ústavu parazitických onemocnění a jeho ředitele Mudr. Michaela Petra, ve slovenské verzi stránek se tento lékař jmenuje Ján Kolesár. Ve skutečnosti neexistuje ani výše jmenovaný ústav a ani jeden z lékařů – fotografie, kterou weby prezentují, patří švýcarskému lékaři Didietu Pippetovi

  • Podvodné informace najdete na těchto stránkách, jejich návštěvu však nedoporučujeme, podle našich analytických nástrojů jsou podezřelé a zavirované:
    http://www.vstrackai.com/rndr/Blog_Detoxic_CZ
    http://abcmagazine.pro/rndr/Medicina_Detoxic_SK

Na stránkách, které anti-parazitální přípravky propagují, se objevují nesmyslná tvrzení, která ale mohou v řadě nepoučených osob vyvolat strach – například, že tak rozšířený problém, jako je zápach z úst, je vyvolán právě nebezpečnými parazity. Parazitolog Oleg Ditrich shromáždil řadu důkazů, kdy se případy parazitů u zvířat vydávají za lidské problémy; dokládají je přitom fotografiemi převzatými z pseudovědeckých ruských a ukrajinských webů:

Podvodné weby
Zdroj: RNDr. Oleg Ditrich/CSc

Typickým příkladem je podle něj to, když „šmejdi“ tvrdí, že 23 procent lidí má v srdci parazity dirofilaria iritis. Dokazují to značně působivou fotografií:

Psí srdce napadené parazitem
Zdroj: Podvodný web

Na fotografii je ovšem srdce psa. Dirofilaria immitis sice může být opravdu velmi vzácně komárem na člověka přenesena, ale larva nedoputuje do srdce a nedospívá v něm: najde se buď pod kůží, nebo se zapouzdří v plicích. „Vystrašení lidé si pak mají v úžasné akci (50% sleva) objednat výtažek z řebříčku lékařského a zeměžluče. Nevím jak vy, ale já bych 1300 korun za bylinky nezaplatil,“ uvádí docent Ditrich.

A nejen na internetu, zabývají se jimi i seriózně vypadající knihy, které lze na našem trhu koupit. Jedná se však o nedůvěryhodné knihy o parazitech a léčení nemocí jimi způsobených. Obsahují informace nepřesné, záměrně zkreslené i zcela vymyšlené:

Podvodné knihy
Zdroj: RNDr. Oleg Ditrich/CSc

A rostlinných přípravků, které údajně vypuzují (většinou nepřítomné) parazity z těla, je také celá sbírka. Spojuje je rádoby vědecké jméno a nulové účinky proti parazitům. Neuškodí lidem ani parazitům – a jsou nesmyslně předražené:

Tyto proti parazitům neúčinné ale lidskému organismu neškodné přípravky ublíží sice vaší peněžence, ale (pokud to s nimi nepřeženete) neublíží vašemu zdraví. To však nelze tvrdit o skutečných antiparazitikách, která jsou účinná. Zjednodušeně lze říci, že jsou jedovatější pro parazity než pro lidi, a proto by měla být podávána pouze v dávkách, jež předepisují lékaři a pod jejich kontrolou. „Šmejdi však doporučují nesmyslně vysoké dávky, dokonce preventivně, a internetový trh je zaplaven léky indické a thajské výroby, které si může v jakémkoliv množství koupit kdokoliv. Tady už končí legrace a překračují se naše zákony,“ varuje docent Ditrich. 

Podvodná antiparazitika
Zdroj: RNDr. Oleg Ditrich/CSc
  • Oprava: V tomto článku byl mylně uveden v příloze s vyobrazením podvodných výrobků také přípravek Vermophyt, jehož výrobcem je společnost Neofyt s. r. o. Za tuto chybu se výrobci a čtenářům omlouváme.

Cílovou skupinou internetových šmejdů jsou především vzdělaní lidé (hlavně ženy), kteří mají přístup k internetu a zájem o zdraví svoje, svých dětí, rodičů apod. Záměr vychází z toho, že mnoho lidí „chce za své zdraví platit“. Mají pocit, že koupí drahého přípravku udělali něco užitečného pro zdraví svoje nebo svých příbuzných. Počítá se i s placebo efektem: potíže, které velmi často nejsou nijak výrazné, mohou po použití např. bylinného přípravku zdánlivě ustoupit.

Cílem je přesvědčit zákazníky k opakovanému, nejlépe dlouhodobému odběru nabízeného zboží a k přesvědčování ostatních, jak je úžasné. Pracuje se také s velmi výhodnými slevami (nejčastěji 50%), ale to je možná kontraproduktivní: podle motivace dotazů v naší rubrice je právě nápadná sleva tím, co vyvolá podezření. Smutné na tom je, že se mezi podvedenými objevují i lidé, kteří skutečně a dlouhodobě trpí nějakými nemocemi a kteří se nechají přesvědčit, že jsou působeny strašnými parazity.