V Lipenské přehradě přibylo ryb, říkají hydrobiologové

V Lipenské přehradě je více ryb. Ukázal to týdenní průzkum jihočeských hydrobiologů. Největší nárůst zaznamenali u cejnů, cejnků a candátů. Obnova jejich populace souvisí zřejmě s ochrannými opatřeními posledních let. Výzkum by měl zároveň přispět ke zkoumání vlivů globálního oteplování na vodní ekosystém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihočeští hydrobiologové zkoumali u Lipenské přehrady rybí populaci

Jihočeští hydrobiologové zkoumali u Lipenské přehrady rybí populaci | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

Čeští hydrobiologové přitom provedli podobný průzkum už dříve v roce 2012. Jedním z jejich hlavních úkolů je teď mimo jiné zjistit, jak moc se za poslední roky změnila populace candátů.

„Ty ryby jsou teď v nejlepším věku. Produkují hodně potomků. Zdá se, že se zvedla populace také potravních ryb, jako je cejn nebo plotice“ potvrzuje ředitel biologického centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci získané informace využijí ke změnám v hospodaření Lipenské nádrže.

Zatímco množství ryb se zvýšilo, jejich věk se naopak snížil. Podle Jano Kubečky se ale jedná o dobrou zprávu. Znamená to totiž, že v dalších letech bude stále hodně ryb, a to jak z hlediska početnosti, tak i biomasy.

Data pomohou zkoumat globální oteplování

Hydrobiologové podle získaných informací navrhnou změny v hospodaření Lipenské nádrže. Může to být třeba úprava pravidel rybolovu nebo vysazování ryb.

Informace se stanou také základem nového výzkumu, který se týká vlivů globálního oteplování na vodní ekosystém.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme